0
0.00 lei
 • Coșul este gol

  Nu aveți niciun articol în coșul de cumpărături

Planta mozaic, cea mai frumoasă decorațiune interioară

Planta mozaic, cea mai frumoasă decorațiune interioară

Fittonia este printre cele mai populare plante, recunoscută pentru unicitatea frunzelor sale. Datorită faptului că este o plantă tropicală, ea se menține mereu verde, ceea ce o face alegerea perfectă pentru orice spațiu interior. Pe timpul verii o poți muta afară, sub umbra unui copac, însă iarna trebuie ținută în casă, departe de frig.

Folosită în general ca decorațiune de casă, Fittonia este o plantă perenă cu frunze verzi, cu striații delicate, venate. Aceasta aparține familiei acanthus și se împarte în patru specii: Fittonia Verschaffeltii (frunze pufoase cu dungi roz), Fittonia de argint (frunze ovale, verzi cu dungi alb-argintii), Fittonia uriașă (frunze verzi cu vene roșii, care poate ajunge până la 60 cm înălțime) și Fittonia mix (frunze verzi, roșiatice, albe cu vene de diferite culori).

Pentru a putea crește o Fittonia, trebuie să cunoști condițiile de viață pe care aceasta se bazează pentru a trăi.

 • Lumina – pentru că este o plantă tropicală ea își are originile în pădurile umede, de aceea, dacă o crești într-un apartament, trebuie să îi oferi condiții similare. Plantei Fittonia nu îi place lumina solară deplină, de aceea este indicat să fie amplasată la ferestrele orientate spre Nord;
 • Solul – Baza de turbă este alegerea cea mai bună pentru dezvoltarea ei, pentru că solul trebuie să rețină o anumită umiditate constantă. O poți amplasa în orice ghiveci standard, care să permită apei să se scurgă din pământul ei;
 • Apa – Cea mai mare provocare va fi să menții planta umedă constant, însă nu exagera! Dacă solul mustește de apă, vor apărea frunze îngălbenite care duc la scurtarea vieții sale;
 • Îngrășământul – În timpul sezonului său de creștere, hrănește planta săptămânal cu o doză slabă de îngrășământ lichid formulat special pentru plantele tropicale;
 • Transplantarea – poți face această procedură primăvara sau la începutul verii, iar odată cu ea, mărește dimensiunea noului vas, pentru a-i asigura un drenaj cât mai bun. Transplantarea se face fără ca pământul de pe rădăcini să fie îndepărtat;
 • Înmulțirea – Atunci când muți planta dintr-un ghiveci în celălalt poți tăia cel puțin două noduri (butași) în creștere, pe care, mai apoi, să îi pui într-un nou amestec de sol. Rădăcinile ar trebui să crească în două-trei săptămâni.

În ceea ce privește design-ul interior al unei locuințe, Fittonia este printre cele mai speciale și unice elemente decorative pe care le poți adăuga cu succes oricărui spațiu, datorită aspectului inedit pe care îl are. Dacă simți nevoia de o reamenajare a locuinței, poți apela la această plantă care aduce un accent puternic și care pune în evidență eleganța și stilul fiecărei încăperi. Cu toate acestea, trebuie să fii conștient că este destul de pretențioasă și are nevoie de multă atenție. Acesta poate fi și un aspect pozitiv, totuși, pentru că ajută la responsabilizarea tuturor membrilor familiei tale.

Pentru că nevoile de îngrijire ale plantei sunt destul de ridicare, apelează la un terariu, care se va dovedi atât practic, cât și estetic. Ceața regulată din interiorul acestuia va împiedica uscarea frunzelor. În climatele aride sau în lunile uscate ale iernii, utilizarea unui umidificator de cameră poate fi utilă. De aceea, terariile sau grădinile din sticlă, care sunt medii umede în mod natural, sunt extrem de potrivite pentru plantă.

3. Semnele îmbolnăvirii plantei Fittonia

Pentru că este o plantă care menține umiditate constant, trebuie să te aștepți ca acarienii, scabia și păianjenii să fie o problemă pentru ea. În cazul în care observi pe frunze pete maronii sau apariția insectelor, apelează la soluții de tratare. Dacă aceste probleme nu au apărut, iată care sunt primele semnale de alarmă în ceea ce privește sănătatea plantei tale:

 • Apariția frunzelor galbene – cauzată de udarea cu prea multă apă;
 • Căderea frunzelor – se datorează temperaturilor reci din aer;
 • Frunzele înghesuite și uscate – lipsa umidității sau expunerea prea puternică la soare. Planta Fittonia se simte cel mai bine la temperaturi cuprinse între 25°C și 28°C.

Așadar, dacă îți dorești o plantă atât de unică, este necesar să îi porți o grijă cât mai mare, pentru a te putea bucura mult timp de frumusețea ei. Nu ezita să îți însuflețești casa prin decorațiuni deosebite!

Adaugă un comentariu

Login

Lost your password?